Crni kos

Ptica dužine oko 24 cm, dugog repa i kratkih zaobljenih krila. Snažni kljun je svojstven svim pticama iz roda drozdova pa tako i kosu. Mužjak i ženka se razlikuju bojom, pa tako mužjaka krasi crna dok ženku smeđkasto krem boja koja je jednolična po cijelom tijelu osim što ženka ima nježne točkice sa donje strane tijela prsa i trbuh.

Kosevi su vrlo pokretljive i aktivne ptice. Možemo ih vidjeti kako poslije kiše vedro i veselo pretražuju busene trave i grmlje u potrazi za hranom koja im se sastoji u prvom redu od glista. To im je tako omiljena hrana da u doba uzgoja mladih hrane mlade isključivo glistama. Imaju živ metabolizam zbog kojega stalno izbacuju izmet pa ih tako u krleci baš i ne drže, drugi razlog je njihova divljina u zatočeništvu koja je odbojna.   Odlični su pjevači pa se uz doba parenja svaki kos u središtu svoga gnijezdišta smijesti na vrh najvišeg drveta, odakle razliježe svoj ozbiljan i duboki mirni pjev, koji zvuči nekako svečano. Uočeni je kod  koseva pa i drozdova koji su naravno iz istog roda, da više pjevaju poslije kiše. Kao da pozdravljaju kišu koja im je izmamila hranu na površinu zemlje i tako osigurala blagostanje.

U doba gniježđenja ženka potaknuta mužjakovim pjevom počinje graditi gnijezdo, koje se uvijek nalazi ili na boru u prvim leglima u rano prolječe ili u gustom grmlju u kasnijim leglima. Gnijezdo je uvijek nisko iznad zemlje i rijetko ga izgrade na visini višoj od 7 metar. Gnijezdo se sastoji od korijenčića i trave vanjski dio i blata unutarnji sloj, koji se modelira tj ženka nožicama, prsima i trbuhom da bude poput zdjelice.U takvo gnijezdo nese u prvom leglu 4-6 jaja i slijedečim,a ima ih još bar dva ovisno o klimi, 4 jaja koja su zelena sa smeđim točkicama i mrljicama.  Mladi se ispile za 14 dana i kao svi čućavci ispočetka su goluždravi i slijepi, ali nakon desetak dana več su pokriveni perjem koje ih štiti od hladnoče dok je ženka u potrazi za hranom sa mužjakom.Mladi hranjeni glistama i insektima rastu brzo te tako več sa 12 dana iskaču iz gnijezda i makar ne znaju letjeti, otrče u obližnje grmlje ili kakav drugi zaklon te od tamo zovu roditelje da ih nahrane.

Ovaj način funkcioniranja je svojstven svim pticama iz roda drozdova i mekokljuncima uopče.Ovako se štite od grabežljivaca koji vrebaju na gnijezda.Kosevi su jako požrtvovni roditelji te se ako im se kakav neprijetelj približi mladuncima, izlažu velikoj opasnosti glumeči  povrijeđenu pticu da bi odvukli neprijatelja od mladih.Kos nije selica pa ostaje cijele zime u jednom kraju gdje ga možemo viđati i hraniti dapače jabukom i ostalim voćem te mu tako pomagati da prebrodi hladne doba.

Manuel Jacmenović